aspergisme, una manera d’entendre la vida…

m’he quedat un xic aboniatat en pasta llegint aquest artícle que relaciona el síndrome d’Asperger, una forma lleu d’autisme, amb IT…

vaja, q m’he posat un xic hipocondríac llegint… encara q després m’he adonat q comparteixo part de les habilitats, no pas les mancances ;p q jo ja estic a gust entre aquesta colla d’arreplegats pollosos la gent… ok, alguna mancansca igual sí també la tinc… en qualsevol cas, m’ha servit per mirar enrerre i pensar: ‘coi, aquell paio fiju q’era un tal aspergista!’…

tb he flipat veient alguns llistats de famosos q, ben probablement, van resultar malalts d’aquesta condició tan… especial: Da Vinci, Einstein, Newton, Kandinsky, Kafka, Edison, Bonaporte, Beethoven, Gates, Asimov, i un considerable etc… (noteu q molts no són confirmats, simplement diagnosticats segons certs aspectes biogràfics)

lliure traducció de l’artícle i comentaris a continuació…

um, si podeu llegiu l’original, q’és més acurat i correcte millor, si no, aquí la síntesi:

L’artícle comensca comentant experiències d’afectats (del síndrome d’Asperger, AS, i ‘autisme amb alta funcionalitat’, HFA) que treballen en empreses de tecnologia de la informació (IT), com gaudeixen amb els aspectes tècnics, mentre sofreixen en reunions i contactes socials diversos.
Disposen de certes habilitats molt adients per a entorns tecnològics: inteligencia mitja-alta, memòria fotogràfica (o estranya, com esmena un d’ells,permetent-li recordar exactament on es troba la solució quan no ve al cap aquesta mateixa), especial habilitat en mates i lògica, i facilitat en l’anàlisi i resolució de problemes.
Però, d’altra banda, tenen dificutats per percebre ironía o comunicació no verbal, per acceptar limitacions en els atres, la burocracia (que involucra diversitat de gent a diferents nivells), poden tenir actitut ultra tàcita en situacions fustrants, vaja dificultats varies per ‘connectar’ amb altres individus. Els ‘Aspies’ (persones amb tal síndrome), a més, sovint segueixen rutines i rituals estrictes i poden mostrar moviments motors repetitius (com aleteig de mans o dits).
Aquests AS i HFA, no estan molt clarament definits per la comunitat mèdica, però, generalment, refereixen a aquells que mostren algunes característiques de l’autisme (com inesperades respostes a l’entorn i dèficits en la interacció social) però no les limitacions de percepció i comunicació associades a l’autisme clàssic.
El Dr Tony Attwood, especialista en el tema, en dona una altra definició: “L’Aspie sovint te un fort desig per cercar el coneixement, la veritat i la perfecció, amb un ordre de preferències diferents… tal que prefereixen resoldre un problema abans que satisfer necessitats socials o emocionals dels altres”. Problemes abans que persones? sona forsca a un tècnic.
També tendeixen a mostrar interés sobre un tema prou específic i inusual (horaris de tren, serps, el temps, fregidores o, en el que es centra l’artícle, ordinadors i comunicacions. I de fet, aquest ‘Gran interés’, exclusiu i extraordinari, és una eina per detectar el síndrome en un individu.
L’autisme, identificat inicialment el 1943, és un desordre neurològic que encara no està gaire clar. Causes, manifestacions, investigacions i cures es troben en controvèrsia i dubte per la comunitat científica. I, essent AS i HFA especialment difícils de definir, encara ho és més el seu diagnòstic.
Així, obtenir estadístiques de població afectada és prou difícil, però, com anècdota, és ben probable obtindre resposta afirmativa si preguntes a un tècnic coneixedor de tal malaltia, sobre si creu que hi ha relació entre el síndrome i la indústria IT.
O com ho exposa un afectat: “Aspies –> tecnologia, com peixos –> aigua”. Doncs es senten molt a gust en un entorn com el de la programació, basat en normes i protocols clarament definits (en contraposició de la vida social, que no te manual).
Preguntant sobre tal conexió a una reconeguda ’embaixadora’ (i afectada) Aspie, aquesta respon: “Ni tan sols tindríem ordinadors si no fos per tals individus. Totes aquestes etiquetes — geek, nerd, Asperger lleu — van a petar al mateix lloc… el cervell d’un Aspie s’interessa per coses abans que gent, i és la gent interessada en coses els q’ens han donat l’ordinador que fas servir ara.”
En fi, l’artícle acaba comentant l’actitut de la indústria davant aquesta deficiència. Bàsicament, no hi ha un suport a treballadors afectats, i ells mateixos no s’associen per la implicació social que això representa. Però vaja, el cert és q tals empleats són molt valuables al món IT, i les empreses comenscen a reaccionar i aportar solucions per acomodar als Aspies, sigui assignant un mentor/company ‘normal’ que ajudi a entendre aspectes socials, sigui reduint certs sons i llums molestes (intermitents), però bé… el cert és que encara no està molt clar que es pot fer. Però, segons el psicòleg Becker, en 10 anys serà completament normal veure més negocis tractant un ampli ventall de desordres autístics.

primer cal destacar la rellevància històrica d’aquest síndrome, per la seva excelsa aportació a la humanitat…

després q, com a grup amb una deficència (d’habilitat social) tenen una doble dificultat: el problema dels altres per reconèixer el problema (doncs no és una malaltia evident… ‘si almenys ens tornessim verds’ q deia un afectat) i la ironía de q és improbable q s’uneixin com a grup per ser considerats socialment, doncs, ja d’entrada la idea d’agrupació no els hi escau…

així doncs, es tracta d’una qùestió de difícil tracte sobre unes persones q, mentre aporten moltíssim a la nostra societat, no són capasc d’integrar-se a aquesta… així de cop em ve al cap la patrulla X, mutants marginats q aporten bé a l’individu d’apeu amb les seues super capacitats…

en fi, tan si ets IT com no, tingues-ho present tan per mirar a vore si ets un afectat, com per si toca ser més comprensiu amb aquell paio estrany q en sap molt…

[Update:] Aquí un amb vista q va muntar el negoci aprofitant les habilitats dels afectats pel síndrome…

Anuncis

3 Respostes to “aspergisme, una manera d’entendre la vida…”

 1. Arqueòleg Glamurós Says:

  Si et sereix de consol, jo tb soc la eprsona més hipocondríaca del món1 Sepr que llegeixo els simptomes d’una enfermetat els començo a desenvolupar en 2 sg!

  Per cert, ja he publicat el relat amb les paraules que em vau deixar!!

 2. saaaas! Says:

  dile fobia social con un poco de procrastinación.

 3. Un més llest que tu Says:

  Què subnornal que ets, Loxai!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: