tu mataràs…

A principis dels anys hippies, un tal Stanley Milgram es va preguntar com podia ser q, durant l’alemanya Nazi, hi haguèssin hagut tantes persones mancades d’escrúpuls com per organitzar i executar el plà de Hitler contra jueus, gitanos, negres, gays, membres de la SGAE… en fi, qualsevol individu no ‘àri’. Es tractava d’una poderosa tècnica propagandistica neteja cervells creada per Goebbels? d’algún defecte específic de la societat germana? era doncs, algo particular a un grup social/moment històric, o general de l’espècie humana (de raça ‘superior’ o no).
Bé, segur q la propaganda va jugar un paper important (com sempre en qualsevol règim/forma de poder, propaganda i censura són fonamentals)… i, trivia, es veu q la connotació actual del terme ve donat pel seu ús pel govern nazi.

Pro a en Milgram segurament això no li resultava suficient explicació, i va voler comprovar si una societat ‘sana’ com l’americana podria actuar com ho havia fet la teutona…
Milgram va dissenyar un experiment en el qual voluntaris triats a l’atzar… bé, de fet, persones interessades en obtenir $4 (de l’època) per una hora de curru en una investigació sobre la memòria en moments d’estrés (la tapadera, vaja)… voluntaris doncs q, seguint les instruccions havíen de repetir parelles de paraules q un altre participant (en realitat un actor) havia de memoritzar i encertar en un test posterior. En eix test, el voluntari real comprovaria si el subjecte recordava les paraules, castigant amb un shock elèctric ‘in crescendo’ per cada error. Els shocks més potents rondaven els 450volts.
En la major part dels casos, quan l’actor patidor ja xisclava de dolor i es queixava de problemes de cor, els voluntaris enredats es giraven al senyor de bata blanca indicant q seria millor parar, q’està clar q no sap la resposta, q això és massa, etc. a lo qual el doctor diria q ‘si et plau, segueix, l’experiment requereix q continuis’. Nerviosos, suats, dubitatius, hiperventilant, histèrics… sí, pero fins a un 66% dels subjectes arribaren als voltatges extrems fins i tot quan ja no rebíen respostes de l’actor (simuladament) electrocutat, simplement pq el senyor de la bata els hi deia de seguir (però sense forçar-los a fer-ho).
L’índex “d’assassins” variava segons la distància/visibilitat entre executor i patidor, rebaixant-se a un 30% quan el voluntari havia d’apretar la mà del patidor per fer el contacte d’electroshock. En fi, un 30% encara és bastant alt… i només aplicant tècniques de distanciació (sigui diferència ètnica/propaganda, o estant en habitacions diferents/logística) sembla ben fàcil q qualsevol (menys el Kinky, q tot i el q’el seu nom pot indicar, és una llesca de pa bimbo sin corteza) pugui convertir-se en assassí… si té un senyor de bata blanca (una ‘autoritat’) al costat recomanant d’actuar…

Donada la controvèrsia generada per l’experiment, d’altres senyors de bata blanca van voler verificar-ho (sí, sobre el 77.4% dels científics els hi va el sado). Hi ha un experiment similar, de Charles Sheridan i Richard King, q fa servir gossets ben bufons, en aquest cas electrocutant-los de veritat (però sense risc de mort), per assegurar-se q els resultats de Milgram no es deuen a factors com q el testat veiès q’era tot una farsa (amb actors secundaris) o similar. Els resultats es corresponen amb els de Milgram.

Supos q, genèticament tenim instruccions per obeïr ordres, activant una altra forma de dispersió de responsabilitat (a la q comentava en artícle anterior). En fi, la moralina: és important qüestionar l’autoritat i ser conscients de q sempre hi ha una acció alternativa… encara q’aquesta pugui requerir un caràcter més coratjòs q’el de la majoria… i si el metge us diu de pessigar el cul de la nova enfermera (q’està d’un turgent q trenca avellanes), no li feu cas: segurament és l’inici d’una trama per fer callar la seua amant/extorsionadora, definitivament… (sòc conscient q, tot i aquesta advertencia, un 83.7% dels homens pessigaríen el cul)

Trivia: l’Stanley, q per cert era jueu, va treballar en un altre experiment d’interès, “Small world experiment“, q verifica el concepte dels sis graus de separació
… per cert, recordeu l’oracle de Bacon? ara la gent hip i cool (ok, nerdo-friki) juga a la wiki Bacon!

PD: els membres de la SGAE també són persones…

Anuncis

4 Respostes to “tu mataràs…”

 1. Arqueòleg Glamurós Says:

  membres de la SGAE?? Ja sabia jo q Hitler havia d’haver fet quelcom positiu! jajaj

 2. KinkyWinky Says:

  Vale valeeeeeee soc una llesca de pa bimbo (encara sort que no ahs dit brioixeee)

  Xai, estaras per aqui algun dia de festes???

 3. loxai Says:

  🙂 me baixo l’any q ve, ahir feiem soparet (o soparot, quin tip!) multicultural ací Dublín i demà m’en vai a Bratislava fins al 2010.

  Salut i bones festes!

 4. KinkyWinky Says:

  doncs esperare a que et passis per aquí 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: